Historie

De Achtbaan maakt deel uit van het bestuur van Stichting Meerkring. Meerkringscholen hebben gemeen dat ze allen streven naar maatschappelijk betrokken en hoogwaardig onderwijs in een veilige leeromgeving en in een inspirerende sfeer. De Achtbaan startte op 1 januari 1989 met negen kinderen. Vanaf 2005 is de school officieel een Daltonschool. De school is stabiel in leerlingaantal; de meeste van deze kinderen komen uit de wijk Zielhorst.

Daltonschool

De Achtbaan is een Daltonschool. Een Daltonschool is een ‘gewone’ basisschool voor ‘gewone’ kinderen met als doel om er voor te zorgen dat ieder kind optimaal wordt voorbereid op de verdere toekomst, de vervolgopleiding en de maatschappij. Het verschil is echter dat op een Daltonschool vanuit een gezamenlijke pedagogische visie wordt omgegaan met de leerlingen en de leerstof. Daarbij is een doorgaande lijn in aan te leren vaardigheden van groep 1 t/m 8 van essentiëel belang.

Het gebouw

De Achtbaan staat in het midden van de wijk Zielhorst en bestaat uit een hoofd- en een bijgebouw. De hallen van het gebouw doen dienst als “stilte” of “overleg” ruimten zodat kinderen zelfstandig of samen aan taken kunnen werken. Ook is er een speelzaal die gebruikt wordt voor gymlessen, weeksluitingen en andere feestelijke gelegenheden.